Sezóna honů je v
plném proudu. Zprávám zase dominuje počet postřelených myslivců a jejich
rodinných příslušníků. Ale to už tak nějak patří k našemu podzimnímu koloritu,
nemyslíte? Ale aby ta zvířátka neumírala zbytečně (a ani ti myslivci), pojďme
si říct, jak správně na zvěřinový guláš. A nebojte se přidat tomu trochu bavorského řízu a místo knedlíku podávejte se špeclemi a trochou brusinkového kompotu.
Co budete potřebovat?
Co budete potřebovat?
1200g
kančího masa (kýta či krkovička)
|
3
větší cibule
|
100g
špeku či slaniny
|
3
větší mrkve, petržel, trochu celeru
|
3
bobule nového koření
|
Menší
bobkový list
|
Snítka
jalovce (nemusí být)
|
3
polévkové lžíce rajčatového protlaku
|
100
ml červeného vína
|
100
ml masového vývaru
|
Polévková
lžíce mouky
|
Dvě
polévové lžíce brusinkového kompotu
Cibulku nasekejte na jemno, polévkovou zeleninu a na kostičky a slaninu na trochu větší kostičky, ať její chuť v guláši vynikne.
Kančí maso rozkrájejte na kostičky velikosti sousta a
utěrkou dobře osušte. Poté rozpalte na pánvi olej na velmi vysokou teplotu.
Maso se musí rychle zatáhnout, aby nepustilo drahocennou šťávu. Proto vhazujte
po hrstech tak, aby maso pokrylo dno pánve a neleželo na sobě. Dávejte pozor,
aby se maso zatáhlo rovnoměrně po všech stranách. Poté přesuňte do misky.
Do té samé pánve vhoďte cibuli, polévkovou zeleninu a
slaninu, zalijte rajčatovým protlakem a opékejte do hněda. Přidejte kančí,
poprašte troškou mouky a dobře promíchejte.
Zalijte červeným vínem a nechte vstřebat. Pak přidejte
vývar a koření a nechte za občasného míchání probublávat hodinu až půl druhé
hodiny, nebo dokud nebude maso křehké.
Zkuste trochu bavorské inspirace a místo knedlíku
podávejte se špeclemi a trochou brusinkového kompotu.
|
Žádné komentáře:
Okomentovat