Rösti
jsou takové, jak říkají Britové, “feel good food”. Pravda, jestli jste teď
Jennifer Lawrence, nebo Kate Upton, nepomůžou vám teď ani Rösti. Ale když jste
obyčejný člověk jehož nahatý fotky v mobilu absolutně nikoho nezajímají a vracíte se z práce promoklí a umačkaní z
MHD a k večeři vám předloží TOHLE, vsadím se, že vám to vykouzlí úsměv na tváří
aspoň na minutu.
Mimochodem,
co myslíte, že teď třeba ta Upton bude dělat? Pokaždé když jdu kolem obchodu Bobby
Brown a vidím tam obrovskou fotku jejího obličeje, vzpomenu si na TO! Co vy? Vy
taky?
No nic,
já jdu zahnat ty myšlenky diktováním receptu.
Budete potřebovat:
8 velkých brambor, ideálně
českých, varný typ B
2 PL oleje
2 PL másla
sůl
sůl
6 cm dobré slaniny s větším
podílem masa
Několik lístků šalvěje,
tymiánu, snítka rozmarýnu (nebo jakékoli čerstvé bylinky co máte po ruce)
Podávat ideálně se sýrem typu
Gruyére, nebo Raclette. A nebo pro mě za mě třeba s kečupem…
Postup
1.
Brambory
vložte ještě ve slupce na pařáček a vařte do měkka, cca 30 minut. Slijte vodu a
nechte brambory vychladnout. Oškrabejte a nastrouhejte nahrubo. Osolte.
2. Rozpalte slaninu nakrájenou na špalíčky na
silnostěnné pánvi s nepřilnavým povrchem. Přidejte bylinky, máslo a sádlo a jemně všechno promíchejte. Ale ať z toho
nemáte brkaši!
3. Špachtlí brambory jemně přitlačte na dno pánve.
Smažte na mírném ohni dokud okraje nezezlátnou. Občas pánví zatřeste, ať se to
zespoda nepřichytí.
4. Poté přiklopte velkým talířem a na něj obsah
pánve vyklopte tak, aby spodní, zezlátlá strana byla nahoře. Rozkrájejte na
trojúhelníky, osolte a podávejte podle chuti se sýrem, kečupem, zelím, nebo s
čím chcete.
Žádné komentáře:
Okomentovat