Letošní chřest vstal přímo z “hrobu”, kde se pěstuje, nafackoval mi a přikázal mi podělit se o poznatky z Hostína na Mělnicku. Právě tam se totiž nacházejí největší české chřestové
plantáže. To víte, lehká písčitá půda a mírné klima. Ale musí se to umět. Firma
Český chřest tato pole koupila od krachujících Holanďanů. A zatím vše
nasvědčuje tomu, že tahle firma to umí nejen s chřestem, ale i s marketingem.
Takže jste se určitě už museli všimnout všudypřítomné “chřestové osvěty” - proč a jak chřest jíst, jak ho skladovat,
jak poznat že je čerstvý a jak se pokud možno vyhnout importům, které k nám
doráží gumové a nahnilé.
Na chřestové slavnosti v Hostíně na Mělnicku určitě příští
rok doražte. Nejenže se dosytosti “naperete” vším, co se z chřestu dá uvařit,
ale můžete nakouknout i do chřestového “backstage” – jak my Pražáci v
zabahněných semiškách říkáme polím, skladům, třídírnám a dalšímu tomu
zahnojenému okolo. Po cestě zpět se můžete stavit na zámku Veltrusy s nádherným parkem s dančí oborou, který
připomíná umírněnou verzi Versailles.
Bílý a zelený chřest je, surprise surprise, jedna a tatáž
rostlina. Jestli jste dávali v přírodopise pozor a víte co je fotosyntéza, je vám jasné, že ta může za zelenou barvu chřestu, který roste nezakryt
světlotěsnou fólií a že naopak bílý chřest získává křehčí a delikátnější chuť
tím, že se pěstuje pod fólií, která přístupu světla zabraňuje.
Chřestová sezóna začíná v půlce dubna a končí s červnem.
Během těchto dní se na farmách trochu potí. Hlavně dělníci, kteří ze záhonů,
jimž se říká “hroby”, vypichují jednotlivé stonky chřestu. Řady se musejí
obcházet i několikrát týdně – chřest totiž dozrává postupně. K vypichování se
používá nástroj podobný lžíci na boty zakončený ostrou zakulacenou hranou.
Sklizené stonky se vloží do speciální plechové přenosky s gilotinou na konci a
cokoli, co přečnívá, se nemilosrdně řeže.
Víme teda, jak se zajišťuje standardizovaná délka, co ale s
tloušťkou? Jiří Šafář, jeden z majitelů Českého chřestu a bývalý restauratér,
nám ukázal i bedničky chřestu, který nevyhovuje svým poloměrem a proto se
neprodává. Zvláště u příliš širokých stonků se bojí, aby ho veřejnost
neobvinila z přílišného hnojení.
Ukázka příliš "tlustého" a příliš "hubeného" chřestu, který se na pulty
nedostane.
Pro Pražandu v semiškách byla fascinující i “myčka chřestu”.
A samozřejmě i poněkud lascivně vypadající přístroj na strouhání
chřestu…
A tady něco k otázce, zda se dá chřest jíst i syrový. S
carpacciem z červené řepy a přímo z pole – dá!
Jestli vás zajímá, jak se dá chřest upravovat, tady přehršel receptů z minulého roku.
chřestová sezóna a já ne něj natrefila jen jednou v albertu...((((((((
OdpovědětVymazat