Zdá
se, že zavařovací maraton je u konce. Teda ještě švestky, ale těch polovina popadala.
Zaplaťpánbůh! Protože pohled na zavařovací sklenice ve mně teď vyvolává
agresivní pocity. Poslední, k čemu jsem se vzepjala, bylo udělat z jednoho kila
meruněk chutney. A to za to stojí přeci! Ukázalo se to jako celkem dobrý nápad
a o ten bych se s vámi chtěla podělit, děti.
Chutney, nebo česky čatní pochází původně z indické kuchyně a označuje konzervovanou směs ovoce či zeleniny a koření. Přírodním konzervantem v čatní je většinou cukr, nebo ocet. Smyslem této pikantní přílohy je ozvláštnit nudné, či fádní jídlo. Proto se v Indii čatní podává k vegetariánským jídlům, či rýži. V našich podmínkách jsme zvyklí ozvláštnit jím maso, nejčastěji grilované. Proto může být čatní vítanou přílohou třeba ke kuřecímu, které se grilováním dost často vysuší. Může ale sloužit i jako zpestření sýrových mís, nebo salátů s kozím sýrem.
Já
jsem vyzkoušela chutney hned podle dvou receptů: jeden anglický, kterému jsem
se rozhodla říkat, promiňte mi ten výraz “čatní bez koulí” a druhý indický,
který měl nakonec takové grády, že mu říkám “čatní s koulema”. Rozumějte, s
koulema nebo bez koulí, oba recepty si určitě najdou své příznivce a neříkám,
že by byl kterýkoli z nich špatný. Víte-li, že koriandr, česnek, kurkuma a spousta
chili nejsou vaším šálkem čaje, pak zcela jistě volte britský recept Marthy
Stewart, který nechává naplno rozehrát chuť ovoce a jen mírně ji podtrhne nakyslostí
octa a rozinek.
Meruňkové čatní podle Marthy Stewart (bez
koulí)
·
Dvě PL olivového oleje
·
½ cibule nasekaná najemno
·
½ kg zralých meruněk nasekaných na čtvrtky a bez
pecek samo
·
½ hrnku cukru
·
1/3 hrnku medu
·
1/3 hrnku rozinek
·
3 PL octa (jablečného, či vinného)
- Rozehřejte olej v kastrůlku (kde jinde) a přidejte nasekanou cibuli a při častém míchání nechte zesklovatět.
- Přidejte meruňky, cukr, med, rozinky a ocet. Vařte na středním ohni za občasného míchání zhruba 15 minut, dokud směs lehce nezhoustne.
- Poté naplňte směsí čisté sklenice. Čatní nevydrží tolik jako marmeláda, protože v něm není tolik cukru. Proto uchovávejte v lednici a spotřebujte do 2 měsíců.
Meruňkové chutney po indicku (s koulema)
·
Dvě PL olivového oleje
·
1 červená cibule nasekaná najemno
·
½ kg zralých meruněk, nasekaných na čtvrtky a
bez pecek
·
1/3 hrnku rozinek
·
1/3 hrnku třtinového cukru
·
3 PL octa (jablečného, či vinného)
·
½ čajové lžičky chili (nebo méně, podle chuti)
·
1 čajová lžička kurkumy
·
½ čajové lžičky semínek koriandru
·
½ čajové lžičky římského kmínu
Postup je stejný jako u výše
uvedeného receptu. Poté, co v kastrůlku zesklovatíte cibulku, přidejte všechny
další ingredience a vařte zhruba 15 minut do zhoustnutí a poté plňte do čistých
sklenic.
Tak dnes vyzkouším a jsem zvědavá na výsledek.
OdpovědětVymazat