Já
vím, rebarbora frčela asi před 14 dny, teď už je léto a všichni jedí melouny a
třešně. Bez úpravy. Ale zpracovávat rebarboru mě vždycky tak nějak poteší a
uklidní, takže se o tu radost s vámi musím podělit. Co jiného vás taky vrátí do bezstarostných
dívčích let, než pronikavě růžová barva. Navíc v jídle! Co víc si přát? A do
21. června můžete podle expertů rebarboru jíst na kila. Pak už je prý moc
kyselá.
Nechci
vás poučovat, ale měli byste vědět, že rebarbora je vlastně ovoce. A proto s ní
můžete udělat to, co s téměř každým jiným ovocem. Nakrájet, zasypat drobenkou a
zapéct. A pak machrovat na kamarádky a říkat tomu Crumble. Základem všech
receptů s názvem Crumble je ovoce zapečené s s drobenkou - tedy cukrem smíšeným s moukou a máslem.
Nejčastěji se crumble dělá z jablek, nebo švestek. Ale z rebarbory je výborně
nakyslý a umožní vám pořádně si chuť tohoto původně tibetského ovoce
vychutnat. Připravte si ale k podávání kopeček šlehačky, nebo zakysané smetany.
Taky by šla vanilková zmrzlina. Všechny tyto pochoutky vám totiž pomůžou
neutralizovat někdy trochu palčivou chuť některých stonků rebarbory. Kromě
základních surovin do tohoto crumblu přidávám ještě zázvor nasekaný na nudličky
(julien) a kardamom. Přidá crumblu trochu exotičtější nádech.
·
5 stonků rebarbory
·
2 lžíce vody
·
5 lžic cukru krupice
·
1 ½ polévkové lžíce čerstvého zázvoru nasekaného
na nudličky
·
60 g másla
·
60 g hnědého cukru
·
90 – 100 g hladké mouky
·
2 špetky mletého kardamomu
K servírování:
·
Kopeček domácí šlehačky
·
NEBO 3 polévkové lžíce zakysané smetany
·
NEBO Několik kopečků vanilkové zmrzliny
Nakrájejte
rebarboru na zhruba 5 cm dlouhé kousky. Nasypte do zapékací misky, pokropte
vodou a zasypte cukrem krupice. Nechte péci v troubě o teplotě 180 °C zhruba 10
minut.
Mezitím
palcem, prostředníčkem a ukazováčkem obou rukou promněte změklé máslo s moukou
a hnědým cukrem a vytvořte charakteristickou drobenku. Směs by neměla mít
povahu těsta, ale spíše sypké směsi s občasnými malými hrudkami másla.
Nechte
jemně vychladnout a podávejte se lžičkou šlehačky, smetany, či zmrzliny. Co si dáváte k rebarborovému koláči vy? A jak vůbec rebarboru nejčastěji upravujete?
Žádné komentáře:
Okomentovat