Pokud si jedna z nejvýraznějších českých šansoniérek nějaký repas přeci jen zaslouží, pak jedině ve francouzském významu toho slova. V jazyce kterým vládne i samotná Lenka Filipová totiž slovo repas (čtěte pro změnu jako repa), znamená jednoduše porci jídla. A v případě Francouzů toho nejlepšího.
Když už jsme pootevřeli dveře do francouzské spižírny, připravíme si dezert, jež je nenápadným klenotem téhle věhlasné kuchyně – Crêpes Suzette. Traduje se, že je vlastně výsledkem kouzla nechtěného. Když tehdy šéfkuchaři Henrimu Carpentierovi omylem vzplanula pánvička s dezertem pro prince z Walesu, nemohl tušit, jakou právě stvořil legendu. Ale na jedno si při přípravě dejte pozor! Takovou melodii, jakou stvoříte zkaramelizováním cukru s pomerančovou šťávou a koňakem, nepřekoná ani Lenka Filipová se svou španělkou.
Na Crêpes Suzette budete potřebovat:
- Buď se můžete ulejt a koupit si palačinky v pytlíku A NEBO:
- 250 g hladké mouky + špetka soli a lžíce cukru
- 2 prošlehaná vejce
- 410 ml mléka
- Olej či máslo na smažení
- 115 g cukru krupice
- 250 ml čerstvé pomerančové šťávy + 1 lžíce čerstvé pomerančové kůry
- 4 lžíce koňaku, či brandy (nejlépe Grand Marnier)
- 55 g másla na kostičky
Žádné komentáře:
Okomentovat