Rozhodně nejím všechno. Nejím kvasnicovou polívku (ano, to
se prostě kvasnice rozmíchaj ve vývaru a ohřeje se to), nejím salám, ani věci s
mákem. A po přečtení tohoto blogpostu na 1000 věcí, co mě serou, se už ani neptám,
jestli lidé něco nejedí “doopravdy” a proč. Protože vím, to lidé vždy čas od
času znovu prubnou a když prohlásí, že to “fakt nejde”, mívají to podložené.
Většinou to ale bývá jen pár věcí. Takže jestli doopravdy něco nechápu, pak je to fakt, proč můj manžel nejí následující dlouhý seznam položek: rajčata, lilek, cuketu (to máte už téměř všechny ingredience středomořské kuchyně!), kukuřici, paštiky, houby, ančovičky, vnitřnosti, syrové ryby v sushi, krevety, všechny celery a krůtí stehno. Ale prso jo!
Takže naše návštěvy restaurací začínají zběsilým útěkem
číšníka k našemu stolu, jestli je všechno v pořádku. Protože v ten okamžik
většinou právě přendavám z Petrova
talíře něco na svůj, přičemž on se tváří zděšeně. Ale já se s tím už naučila
žít a nerozporuju to. Uvítala bych ale, kdyby to mělo nějaký řád, že. A ne že prohlásí, že nenávidí chřest a když ho
jednou násilím donutím ochutnat, tak pak další rok jíme chřest každý den. Vychutnal
si ho v následujících pěti úpravách. A vám to doporučuji taky. Chřestová sezona
se blíží ke konci a tak je potřeba si ji náležitě vychutnat. Nebo chřest
nejíte? Vážně?!! A proč?
Bílý chřest s mátou a citronovo-máslovou omáčkou
Tenhle recept je od Jamieho. Je celkem jednoduchý a kdo má
květináč máty za oknem, vděčně po něm sáhne. Je ale potřeba varovat dopředu –
kdo nemá moc rád citronové omáčky, toho od něj dopředu spíš odrazuji. Osobně
jsem toho názoru, že k citronovým omáčkám se musí člověk prostě dopracovat. Nejsou
pro každého.
Co budete potřebovat?
·
Balení bílého středně velkého chřestu
·
Tři hrsti čerstvě natrhané máty
·
1 menší citron
·
Čtvrt kostky másla
·
Pepř, sůl
Chřest oloupejte škrabkou a zbavte ho tuhých konců. Já
většinou odřezávám
2 – 3 cm podle toho, jak moc je zdřevnatělý. Používá se i pomůcka, kdy oba konce chřestu jemně držíte mezi palcem a ukazováčkem každé ruky a ohýbáte. Tam, kde praskne, byste ho měli zkrátit. Jenže se obávám, že touto metodou vám z chřestu, který sem doputuje už většinou na konci životnosti, moc nezbyde. Takže uřízněte prostě všechno to, co vám už připadá dřevnaté.
2 – 3 cm podle toho, jak moc je zdřevnatělý. Používá se i pomůcka, kdy oba konce chřestu jemně držíte mezi palcem a ukazováčkem každé ruky a ohýbáte. Tam, kde praskne, byste ho měli zkrátit. Jenže se obávám, že touto metodou vám z chřestu, který sem doputuje už většinou na konci životnosti, moc nezbyde. Takže uřízněte prostě všechno to, co vám už připadá dřevnaté.
Krátce povařte v osolené vodě. Já vařím zhruba 8 minut, nebo
dokud není měkký, což zjistím bodnutím vidličkou. Mezitím nechte pomalu v jiném
rendlíku rozpustit máslo. Poté do něj vymačkejte šťávu z půlky menšího citronu,
metlou promíchejte a dochuťte solí a trochou pepře. Úplně nakonec vmíchejte dvě
třetiny máty a rovnou lijte na chřest. Jakmile by máta byla v horké omáčce
déle, zhnědla by a už by to nevypadalo tak hezky. Zbylou třetinou máty chřest
posypte. Podávejte s bramborem, nebo celozrnným chlebem.
Pečený zelený chřest s pancettou
Ano, chřest se dá i péct! A v kombinaci s pancettou je to
vítaná obměna. Na tento recept se používá chřest zelený. Jeho konce v troubě
krásně zkaramelizují a pancetta perfektně podtrhne jeho chuť.
Co budete potřebovat?
·
Svazek zeleného chřestu
·
100 g pancetty
·
Olivový olej
·
Sůl
Odřízněte z chřestu tuhé konce a dno zapékací misky vytřete
olivovým olejem. Zorganizujte chřest do několika hromádek a vždy několik stonků
obtočte pancettou. Pomocí mašlovačky pak potřete povrch chřestu olivovým
olejem. Při pečení tolik neseschne. Posolte a dejte do trouby péct na 200°C zhruba na 10 minut. Po vytažení
z trouby rovnou podávejte.
Grilovaný chřest se sójovou omáčkou a sezamem
Tento recept je
z časopisu Albert. Přiznám se, v receptu se píše „světlá sojová
omáčka“. Jenže já jsem jak Babica. Jakmile mám většinu ingrediencí, jdu do toho
hlava nehlava! A v lednici mám přece dvě sójovky! Superior dark... Takže
proto je chřest na obrázku tak černý. Vy se raději držte receptu a použijte
světlou. Myslím že se i pro delikátní chřest hodí líp.
Co tedy budete DOOPRAVDY potřebovat?
· Zelený chřest
· Párátka, či špejle
· 1 lžíce světlé sójové omáčky
· 2 lžíce sezamového oleje
· Hrst sezamových semínek
· Sůl, pepř
· 1 stroužek propasírovaného česnek
Zbavte chřest
zdřevnatělých konců a napíchejte jej po pěti na párátko, či špejli.
V mističce smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej a česnek a promíchejte.
Pomocí mašlovačky pak touto směsí potřete chřest důkladně ze všech stran. Pak
ho osolte a opepřete. Opékejte na grilovací pánvi, nebo kontaktním grilu 4 – 5
minut. Potřete ještě jednou marinádou, posypte sezamovými semínky a podávejte.
Chřest s holandskou omáčkou
Děcka, myslím že teď už víte, jak chřest uvařit. Takže se
rovnou vrhneme na holandskou omáčku, která ke chřestu patří tak, jako ke
knedlu-zelu vepřo. Je ale poměrně náročná a zahrnuje vaření vajec ve vodní
lázni, takže si na to radši vyhraďte dost času. Samozřejmě na holandskou omáčku
existuje milion receptů. Já zkusila tenhle, protože vypadal jednodušeji než
ostatní…
Co budete potřebovat?
·
80 g teplého rozpuštěného másla,
·
2 žloutky,
·
1 lžíce bílého vína,
·
2–3 lžíce vody z vaření chřestu,
· 1/2 citronu
· sůl, pepř
V nádobě, která se hodí pro použití ve vodní
lázni (nejlépe nerezová miska, kterou ponoříme do teplé vody v jiném hrnci) smícháme žloutky,
várku z chřestu a víno a ochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy.
Zahříváme na sporáku za stálého šlehání metličkou do husté pěny. Trik je v tom
zahřívat pomalu a neustále šlehat, aby se vajíčka neusmažila, ale pomalu
uvařila. Stáhneme ze sporáku a pomalu metličkou vmícháme teplé máslo. Nesmí být
ale horké – jinak by zase hrozila smažená vejce! Radši pomalu po malých dávkách
začlehávat. Přelijeme přes chřest a podáváme. Já to mám nejradši v kombinaci s
šunkou. Chřest s aïoli
O aïoli se mluví jako o provensálském másle. Je to vlastně jednoduchá česneková majonéza a jako taková se hodí k pečeným bramborám, nebo třeba jako dip k zeleninovým mísám. Já si jí vždycky chtěla vyzkoušet a tak jsem si ji dala k chřestu. Ladí výborně. A navíc se dá velmi mnoha dalšími způsoby ochutit. Já do ní natrhala čerstvou bazalku.
Budete potřebovat:
· 2 vaječné žloutky
· 4 stroužky propasírovaného česneku
· 2 lžíce citronové šťávy
· 100 ml olivového oleje (ale nemusíte dávat
tolik, mně stačilo zhruba 50 ml)
Žádné komentáře:
Okomentovat