Děcka, víte co je to Dim Sum? Zní to krásně a exoticky, ale stejně nevíte, že ne? To když takhle Číňané odpoledne dopracovali na poli a byli žízniví, šli do čajovny na zelený čaj. Občas ale dostali chuť před večeří k čaji i něco sezobnout. Čajovníci se proto postupně kromě přípravy čaje začali specializovat na malá rafinovaná jídla velikosti jednoho až dvou soust. Rolky, knedlíčky, závitky a další, většinou servírované v bambusových košíčcích, ve kterých se i připravují. Postupem času se Dim Sum přesunuly z čajoven do restaurací a dnes se z nich stala spíše záležitost luxusnějších podniků. Knedlíčky však mají spolu s rýží stále výsadní místo v čínských snídaních.
Pro
nás Čechy jsou asi nejbližší variantou Dim Sum knedlíčky. Bývají z
rýžového těsta, nebo z těsta kynutého. Rýžové mohou mít nepřeberné množství masových,
rybích, či vegetariánských náplní. Kynuté mívají většinou pikantní náplň z
vepřového masa a jsou zvenku krásně hlaďoučké a zevnitř úžasně nadýchané.
Londýnská
čtvrť Soho, hlavně její část China Town je restaurací podávajících Dim Sum
plná. Ačkoli jsem se právě dočetla, že foodie Londýňané touto čtvrtí pohrdají a
stravují se tam pouze ve stavu opilosti, pro mě je jídlo v Čínské čvtrti vždy
svátostí, na kterou se těším celý rok. Tolik ke kulturním rozdílům.
Tentokrát
padla volba na restauraci Dumplings’ Legend, ve které několik kuchařů v
prosklené kuchyni připravuje tempem zrychlených myší stovky miniaturních
knedlíčků. Recenze pro Dumplings’ Legend nevyznívají nikterak příznivě a to zejména
kvůli obsluze. Já jsem ale podobnou zkušenost neměla. Ačkoli nás bylo šest a
někteří z nás neuměli anglicky , což vždycky vytvoří mírný zmatek, číšníky to
nikterak nevyvedlo z míry a vše, co jsme si objednali, přinesli správně. Ano,
nevysvětlili sice které knedlíčky jsou které, ale to se dalo vyřešit dobře
mířenou otázkou.
Objednali
jsme si vepřové knedlíčky pikantní i klasické a knedlíčky krevetové. Říkám to
proto, že před pikantními vás musím varovat – doopravdy se nedají jíst. Varuji
vás důrazně a na jídelním lístku mají číslo 2. Kombinace ostrého zázvoru a extra
mastného vepřového se nedala přerazit ani asijským pivem Tiger. Ostatní
knedlíčky byly ale hedvábné a nenapadá mě jiné slovo, než lahodné. A obzvlášť
ty krevetové.
Nicméně ochutnávání ostatních jídel mi tak intenzivně připomnělo návštěvu Číny, že jsem se rozhodla zvednout své hodnocení a mohu Dumplings’ Legend doporučit na 70 %. Není to ale nic levného a proto doporučuji spíše těm, kdo
prostě milují čínskou kuchyni.
Žádné komentáře:
Okomentovat