Ačkoli mi nikdo nechtěl poradit, jakou mouku mám použít, jala jsem se o víkendu vyrábět domácí těstoviny. “Babiččina volba” se tedy stala i mojí volbou - holt marketing. Postupovala jsem podle receptu Jamieho Olivera a metodou pokus omyl jsem se dostala k velmi dobrému výsledku, o který se s vámi chci podělit. Ale prosimvás nesnažte se to nijak ožulit. Výsledek zaručen jen při zachování receptury! Tohle těsto zvládnou i jedinci jako já, tedy ti, co neumějí počítat, protože se z něj perfektně odvozuje podíl pro určitý počet strávníků. Všechno je ve stejném poměru. Bohužel, vypadá to, že u domácích těstovin nerozhoduje ani tak postup, jako kvalita výchozích surovin. Bohužel pro Pražáky. Protože kdo má doma slepice a přístup k nějaké super mouce, vyhrál.
- 300 g hladké mouky té nejvyšší kvality
- 3 vejce (2 vejce celá a místo třetího 2 žloutky)
- 1 čajovou lžičku kvalitního olivového oleje
- Špetka soli
Suroviny zpracujte do hedvábného vláčného těsta a nechte zhruba čtvrt hodiny uležet (doopravdy, nemyslete si, že jste chytřejší než recept). Pak z něho vyválejte pláty tenké asi tak jako 5 kancelářských papírů (buď pomocí válečku, což bude vyžadovat nějakou tu svalovou hmotu, nebo – jste-li z bohatších rodin – použijte takový ten italský lis na nudle). Poté plát přehněte na půlku, poprašte vnitřní stranu moukou aby se těsto k sobě nepřilepilo, znovu přehněte na půlku, poprašte moukou a pak horizontálně nařízněte. Takto pohodlně a relativně bez rizika získáte dlouhé tagliatelle. A nejvíc super na tom je, že si je můžete udělat tak široké, jak chcete.
Vhoďte je do na 2 – 3 minuty do vařící vody a jsou hotové. Omáčku si necháme na příště. Napište případně, jak jdete na domácí těstoviny vy, zajímalo by mě to.
Nějak mně babiččina mouka několikrát zklamala (a leze mi na nervy ten název, i když už je to teď "volba"), a tak ji nekupuju:) Prospěje jim klidně i odležení přes noc, olej nedávám, ale když se pěkně odleží, pracuje se s ním skvěle (ale mám ten válecí/krájecí stroj, takže jsem ve výhodě:). A moc mi chutnají i z hrubé mouky.
OdpovědětVymazatNa cestoviny pouzivam semolinovu muku(z tvrdenej psenice)dostat ju v niektorych talianskych predajnach potravin, v taliansku bezne dostupna v supermarkete. Cesto nechavam odlezat min. 30 min. a nedavam vobec sol do cesta, mozu ostat po uvareni cestoviny tvrde, staci ked je osolena voda v ktorej sa varia.
OdpovědětVymazatNo konečně rada! Díky moc dámy" Zkusím to tedy s odležením/semolinovou moukou. Bětka
OdpovědětVymazat