Pekla jsem ho na schůzku svých kamarádek ze skauta. Vydala jsem se v sobotu dopoledne kvůli ingrediencím do Globusu, deset minut tam váhala, zda opravdu koupit za 45 káčé pravý vanilkový lusk z Madagaskaru, ještě teplý klafutis balila opatrně do utěrek a převážela bezpečně v košíčku. Co myslíte? Jediného ohodnocení, jehož jsem se dočkala, bylo: „Dobrá buchta“. Jo, tyhle schůzky s kamarádkama z dětství vás vždycky vrátí zpátky na zem.
No nic, my ostatní si prosvištíme, co na Cherry Clafoutis budete potřebovat:
• 185 ml smetany
• vanilkový lusk
• 125 ml mléka
• 3 vejce
• 55 g cukru krupice
• 85 g hladké mouky
• 450 g višní
• Cukr moučka na posypání
Nechte si předehřát troubu na 180 °C. Do menšího hrnečku nalijte smetanu a vyškrabte do ní vanilkový lusk. Určitě jste to viděli v televizi, ale největší kouzlo to stejně má, když to děláte sami. Rozřízněte lusk vedví a plochou nože pak seškrábněte z obou polovin veškerou luxusní aromatickou černou lesklou hmotu, co v lusku je. Tu pak spolu s celými zbytky lusků zamíchejte do smetany a nechte jemně zahřát. Poté lusk z mléka opět vytáhněte. A nebo lusk do mléka neházejte vůbec a vložte ho tak jako já do lahve s rumem a o Vánocích pak budete mít nejluxusnější rohlíčky široko daleko.
Promíchejte vejce s cukrem a moukou a zamíchejte do smetany. Vsypte višně a promíchejte. Vlijte do formy vymazané máslem a hrubou moukou a pečte při 180 °C 30 – 35 minut, nebo až bude těsto na vrchu zlatavé. Poprašte moučkovým cukrem.