Avoriaz je lyžařské středisko v Savojských aplách, jehož polovina se nachází ve Francii a druhá ve Švýcarsku. A Savojské alpy rovná se strašně moc strašně tučného sýra, víno, klobásky, hutné polévky a boží zákusky. A tak zatímco ostatní jezdí do Avoriaz lyžovat, já jsem tam jela hlavně jíst!
A začneme ve Švajcu! Všichni víme, že si Švýcaři potrpí na sýr a tak byla téměř povinnost dát si jejich místní specialitu s názvem Croute - toast zapečený v obrovském množství sýra s vínem. My jsme si dali Croute se šunkou a vejcem, což nebyl dobrý nápad. Typický případ hladu a "velkých očí", jak se můžete přesvědčit na fotu níže. Takže až tam pojedete vy, neblbněte a dejte si Croute jenom se sýrem. Po tomhle se zvládnou na sjezdovku vrátit jenom Švýcaři.
Další den jsme se proto rozhodli koupit si jen něco malého v supermarketu. A hle! Francouzi mají lepší dezerty v sámošce, než my v restauraci! Některý věci prostě nejsou fér...
Jogurty mají ve skle...
A Gruyéru - nejlepšího sejra planety, můžou jíst kila ...
Cílem mého výletu však paradoxně nebylo pokořit černou sjezdovku, dát si ilegální freeride a zabít se, nebo dát 360° trik v rampě. Můj cíl, a vy to víte, byl zajít někam na pravou francouzskou cibulačku. A tomuto cíli se musela podřídit celá výprava. Znáte to. A jen v poslední sekundě před tím, než jsem se do ní pustila, jsem si vzpomněla, že ji před tím musím vyfotit. Tak tady jí máte. Zachráněnou.
No a nebyl by to pobyt na Švýcarsko-Francouzské hranici, kdybychom si nedali Fondue. Bylo to mé první Fondue v životě a po pečlivém zvážení všech pro a proti můžu říct jediné - raclette je prostě mnohem lepší.
Žádné komentáře:
Okomentovat