Tak děcka, první ze série slíbených receptů z kurzu vaření ve studiu Divoká vařečka v Brně a zároveň odpověď na 66 % hlasů PRO masové recepty v anketě. Vím, že bez doslovného receptu se do toho nepustíte a nehodlám vám poskytnout výmluvu, takže tady to je. Začneme jehněčími kotletkami s bylinkovou krustou.
Co budete potřebovat?
• 200g jehněčích kotletek
• Sůl + pepř
• 40g másla
• 40g strouhanky
• Tymián, rozmarýn, plochá petržel
• ½ žloutku
• 10g strouhaného parmezánu
• Dijonská hořčice
• Olivový olej
Kotletky očistíme od blan a tuku. Nejlépe tak, že pod bílou blanku vložíme ostří nože a pak pokračujeme do stran. Chcete-li opravdu luxusní úpravu, odstraňte maso z kostí a odřízněte tučnou část u začátku kostí. Trošičku osolte, opepřete a nechte nažhavit pánev s olivovým olejem. A buďte trpěliví – abyste kotletky osmahli opravdu zprudka, musíte mít pánev nažhavenou tak, až se z oleje začne kouřit. Kotletku nesmažte naplocho, ale nejprve ze stran opřenou o boky pánve. Po každé straně smažte zhruba minutu až minutu a půl. Poté namažte kotletky po všech stranách dijonskou hořčicí.
Bylinková krusta
Nasekejte bylinky najemno a vytvořte ze žloutku, strouhanky, másla a parmezánu tuhé těsto. Dejte opravdu jen polovinu žloutku, jinak bude krusta příliš tekutá. Vypracujte těsto a pokryjte jím kotletky. Vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a nechte 10 – 12 minut zapéct, až bude krusta zlatavá.
Jehněčí kotletky radí Michal Barták servírovat s marmeládou z červené cibule. Měla jsem tu možnost ochutnat a musím potvrdit, že je to jedna z nejbožštějších marmelád, které jsem kdy jedla. Není tedy úplně vhodná k podávání před společenskými událostmi a dlouhým cestováním, ale pokud si to dobře načasujete, kotletky výborně chuťově doprovodí.
Marmeláda z červené cibule:
- červená cibule
- portské
- červené víno
- červený vinný ocet
- med
- hnědý cukr
- sůl, pepř