Tuhle francouzskou zimní parádu si nemůžete nechat ujít. Vepřové, dijonská hořčice, smetana, červené zelí, jablko, med – to je kombinace, která vám pomůže přežít únorový splín. Můžu potvrdit z vlastní zkušenosti. Na dlouhé procházce se psem ve vymrzlém únorovém lese mi byla právě myšlenka na to, že za chvíli tohle uvařím, jedinou útěchou. Recept jsem pro vás poctivě ukradla z The Food of France – a journey for food lovers.
Při vaření zelí jsem ale zjistila, že francouzský recept je totálně bez chuti. A jelikož jedno naprosto splendidní zelí jsem jednou uvařila z kuchařky se jménem Potraviny pro zdraví a dobrou kondici, tak rovnou přikládám toto, ať nezažijete stejné zklamání jako já.
Co budete potřebovat:
Maso a omáčka:
· Vepřové kotlety s kostí
· Máslo
· Trochu bílého vína
· Kuřecí vývar
· Zakysaná smetana
· Dijonská hořčice
Dušené zelí
- Půl hlávky červeného zelí
- Jedno malé sladké jablko
- Cibule
- Česnek
- Citronová šťáva
- Lžíce medu
- Sůl, pepř
Na másle nechte zesklovatět najemno nasekanou cibulku a utřený česnek. Přidejte červené zelí nakrouhané na co nejtenčí plátky, nasekané jablko, citronovou šťávu, med, sůl a pepř. Zakryjte pokličkou a společně duste na ten nejmenší plamen zhruba 40 minut. Zelí je potřeba dusit opravdu pomalu, abyste z něj dostali potřebnou skladkost. Po uplynutí 40 minut případně dochuťte cukrem, solí, nebo další citronovou šťávou. Přidejte pepř, to je opravdu důležité.
Mezitím co se vám dusí zelí, osmahněte osolené a opepřené kotlety na másle dozlatova. Vlijte kuřecí bujón a bílé víno a vařte na slabém plameni zhruba 20 minut, nebo dokud kotleta nezměkne. Pak kotletu přendejte na talíř, hrnec sundejte z plotny a do zbylé tekutiny vmíchejte smetanu a dijonskou hořčici.