pondělí 7. února 2011

Velikonoční Jidáše

Tradiční české velikonoční pečivo, tzv. Jidáše, je kynuté pečivo s historií. Pečou se vždy o Velikonocích a jejich zatočený tvar má připomínat provaz, na němž se uškrtil Jidáš. Ale známé jsou i tvary figurek propíchaných vidličkou. Jedno je jisté - musejí se podávat s medem.



Jidáše jsem chtěla upéct od chvíle, co jsem na ně viděla recept v České domácí kuchařce, která velmi pěkně prezentuje to nejlepší, co může tradiční česká kuchyně nabídnout – okurkový salát, slepici na paprice, nebo pórkovou polévku apod.

Jidáše se, tak jako mazance a vánočky, připravují z kynutého těsta. S tím nemám zatím moc velké zkušenosti a přiznávám, že se trochu bojím. O kvásku jsem totiž neslyšela nic moc dobrého. A tak jsem se jednu pochmurnou sobotu odhodlala, že je třeba kvásku se postavit. 



V Bille v Berouně jsem zakoupila to nejlepší máslo (kupuji Jihočeské, ale pokud kdokoli z vás ví o ještě „máslovějším“ másle, podělte se o svůj tip v komentářích), bio vejce slepic z volného chovu, zmáknutá marketingem jsem zakoupila i mouku značky Babiččina volba v domnění, že je fakticky kvalitní, řádnou dávku čerstvých kvasnic a mohlo se začít.

  • 250ml mléka
  • 3 lžičky cukru
  • 25g kvasnic
  • 500g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 90g krupicového cukru
  • Strouhané citronové kůry
  • 2 žloutky
  • 120g rozpuštěného másla
  • Rum nebo mléko na potírání
  • Med k podávání

Nejprve nechte kvásek vzejít v mléce se třemi lžičkami cukru. Mně se osvědčila velká mísa překrytá utěrkou na topení a půlhodinka čekání. Pak prosejte mouku a smíchejte se špetkou soli, zbytkem cukru, rozpuštěným máslem, citronovou kůrou a žloutky (trochu si nechte stranou na potírání před pečením). Až kvásek vykyne, spojte vše do jednoho těsta a vraťte do mísy na topení, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Je důležité těsto dát do opravdu velké mísy, aby se kynutí nezastavilo, když se těsto dotkne utěrky.

Z vykynutého těsta tvořte malé pramínky, které pak na koncích zatočíte. Vyrovnejte na plech pokrytý pečícím papírem a nechte dále vykynout. Nezapoměňte je dát dále od sebe, aby se po vykynutí vzájemně „neohrožovaly“. Před pečením je potřete směsí žloutků a mléka, nebo žloutků a rumu. Já zkoušela mléko, ale myslím, že rum musí mít trochu větší grády. 



Nahřejte troubu na 180 °C a pečte do zlatova. A nebyl by to Kastrůlek, kdyby to nebylo absolutně božské!