Od kamarádek ze skauta jsem dostala k Vánocům geniální dárek: kurz vaření thajské kuchyně v ateliéru Ola Kala se šéfkuchařkou pražské restaurace Noi, paní Keng. Ve francouzsky pojatém ateliéru nás bylo osm „žáků“ a tak jsme pracovali ve dvojicích vždy na jedné indukční plotýnce. Zezačátku to vypadalo velmi snadně. Paní Keng před námi jídlo uvařila a popsala a naším úkolem bylo ho zreplikovat.
Na první pohled naprosto jednoduché. Když jsme ale začali pěkně „po česku“ krájet zelí na hranolky místo na nudličky a směsi na pánvičce smažit do mrtva, pochopila paní Keng, že to bude trochu složitější. Náročnost úkolů se také neustále stupňovala díky neodbytnému sommeliérovi, který ke každému jídlu podával jiné a stále lepší víno. Asi i díky tomuto faktu mi kurz přišel prostě báječný. Nic na tom nezměnil fakt, že jsem jednou ze zvědavosti ochutnala jídlo paní Keng, naše jídlo a jídlo našich sousedů a každé mělo tak jinou chuť, že by se dalo servírovat pod jiným názvem.
Díky opojení z vína a z prvních povedených thajských jídel, jsme se z původně stydlivých a zdrženlivých žáků změnili v průběhu kurzu na úplně zvlčilou bandu. Někdo už jen pil, někdo jen jedl a jen Ti s velkou sebekázní vařili. Uklidnil nás teprve lektor, který mistrovsky uflamboval zkaramelizovaný ananas. Naprosto nekriticky musím říct, že kurz byl jedním z mých největších kulinářských zážitků poslední doby. Hned o následujícím víkendu jsem v Thai Asian Food shopu ve Francouzské zakoupila ústřicovou a rybí omáčku, galangu, citronovou trávu, těsto na jarní závitky a všem, kdo přijdou na návštěvu nutím následující thajská jídla.
Tom Kah Kai – polévka s kokosovým mlékem a kuřecím masem
- Kokosové mléko
- Limetka
- Galanga
- Citronová tráva
- Limetkový list
- Kuřecí prsa
- Granulovaný thajský kuřecí vývar
- Šalotka
- Rybí omáčka
- ¼ lžičky oleje z Tom Yum pasty
- Cukr
S podtitulem: Velký efekt za velmi krátkou dobu! Takže do toho: nejprve svařte 3dcl kokosového mléka s 2 dcl granulovaného thajského kuřecího vývaru (taktéž k dostání v thai asian food shopu). Český bujón nepoužívejte, je pro thajskou kuchyni moc silný. Vložte citronovou trávu, galangu, šalotku rozkrájenou na čtvrtky, několik limetkových lístků, lžičku cukru a několik minut povařte. Pak přidejte opravdu velmi na jemno pokrájená kuřecí prsa, 4 lžíce limetové šťávy a 2 lžíce rybí omáčky. Nakonec přidejte několik kapek oleje z Tom Yum pasty pro barvu.
Popia Tod – Jarní závitky
- Zelí
- Mrkev
- Pórek
- Jidášovo ucho
- Skleněné mungo nudle
- Česnek
- Tmavá sojová omáčka
- Ústřicová omáčka
- Cukr krupice
- Pláty rýžového těsta (Spring roll pastry)
Nejprve rozmrazte pláty rýžového těsta. Může to trvat pár hodin. Pak namočte skleněné rýžové nudle do vody na 20 minut. Nakrájejte zeleninu a Jidášovo ucho na opravdu úzké nudličky a orestujte na oleji, v němž jste předtím orestovali na drobno nakrájený česnek. Až bude zelenina měkká, přidejte na chvíli povařit nudle, pak přidejte tmavou sójovou omáčku (několik lžic), ústřicovou omáčku (2 lžíce) a lžíci cukru. Osolte, opepřete a nechte vychladit.
Na plát rýžového těsta vložte vždy zhruba dvě až tři polévkové lžíce náplně a zarolujte. Způsob, jak se jarní závitky rolují vám asi nejlépe ukáže video (zajímavé to začně být ve 4:35) Konce upevněte moukou rozmíchanou ve vodě, jak vám ta Indka ve videu správně říká.
V hluboké pánvi rozehřejte tak velké množství oleje, až vám to nažene strach. Tzn. závitky musejí být téměř ponořené. Až závitky zezlátnou, vyjměte je a diagonálně rozřízněte. Podávejte se sladkokyselou čili omáčkou. Úspěch zaručen, ale zapíjejte pivem. Nebo dostanete žlučníkový záchvat.
Žádné komentáře:
Okomentovat