neděle 19. prosince 2010

Recept na klasický bramborový salát


Tak děcka, je čas prosvištět si bramborový salát. Aby to o štědrovečerní večeři nebyla úplná katastrofa, že. Jasně, každá rodina má svůj recept. Pokud ho ale zrovna nemáte po ruce, nabízím recept naší rodiny. Musím se ale dopředu omluvit, při hlavním chodu štědrovečerního menu nikdy neexperimentuji. Jedná se o posvátnou chuť dětství, takže je téměř svatokrádež na receptu něco měnit. Komu tedy připadá česká klasika příliš nudná, musí prostě hledat jinde. Slibuji ale, že po klasickém úvodu nabídnu varianty, jak salát ozvláštnit. Nebude chybět kaloricky odlehčená varianta, ale ani varianta s jablky a červenou řepou. Díky, Hani, za tip na červenou řepu.


Nákup a ingredience na bramborový salát: 

Při nákupu je potřeba si ošéfovat hlavně správnou kvalitu brambor. Je to přeci jen hlavní ingredience receptu a tak je jasné, že o ně jde především. Volte proto nejlépe varný typ B, není tak tvrdý jako odrůda A na saláty, ale ani tak moučný jako odrůda C na pyré. Hrášek je lepší koupit konzervovaný. Je jemnější.

  • Brambory (varný typ B)
  • Cibule šalotka (je jemnější, než klasická)
  • Vejce (nejlépe v bio kvalitě)
  • Hrášek sterilovaný
  • Mrkev
  • Celer
  • Pastiňák
  • Znojemské okurky


Potud klasické suroviny, které se nacházejí snad ve všech druzích salátů. Chcete-li salát pořádný a poctivý, recept na zálivku bude následující:

  • Majonéza jogurtová
  • Plnotučná hořčice (lepší je obyčejná – česká, než dijon)
  • Sůl
  • Pepř
Odlehčená verze bramborového salátu: 
    Pro odlehčenou verzi volte kvalitní bílý jogurt, případně do něj vmíchejte trochu olivového oleje. Pro zvláštně delikátní verzi přidejte najemno nakrájené jablko. Naopak pro chuťově a hlavně barevně výraznější verzi rozkrájejte na větší kusy červenou řepu.


    Brambory nechte vařit v páře ve slupce, dokud nebudou po bodnutí vidličkou úplně měkké. Pak je oloupejte a rozkrájejte na menší kousky. Ne však příliš malé, to byste z toho měli úplnou kaši. Šalotku nakrájejte na jemno. Vejce uvařte na tvrdo a taktéž nakrájejte na jemno. Mrkev, celer a pastiňák povařte do měkka a až to bude, nakrájejte taktéž na kostičky. Konzervovaný hrášek slijte a nasypte do směsi. Vzniklou směs opatrně promíchejte.

    Připravte zálivku podle chuti a opatrně ji promíchejte se salátem. Pak případně dochuťte lákem z okurek, či větším množstvím majonézy, nebo bílého jogurtu.



    Žádné komentáře:

    Okomentovat